9.12.2016

Istumajärjestyskö, vaiko eikö?

Kuluneiden viikkojen aikana olen pohtinut paljon pöytiin liittyviä asioita, ja pääasiallisina aiheina ovat olleet niin pöytänumeroiden esillepano kuin pöytien nimeäminenkin. Nämä viime päivät mielessäni ovat pyörineet kuitenkin uudet, mutta samaan teemaan edelleen liittyvät aiheet; pöytien asettelu ja istumajärjestys eli plaseeraus...

Siispä vapaat paikat vai määrätty järjestys? Kas siinä pulma, kun kummassakin on vielä puolensa! Vapaasti valittavat paikat tuovat välittömästi minun mieleeni kieltämättä jotenkin rennomman juhlan tunnelman, mutta koska asiat eivät loppujen lopuksi kuitenkaan ole aivan niin yksinkertaisia kuin miltä aluksi saattaisi vaikuttaa, on aivan yhtä rento tai jopa rennompikin tunnelma mahdollista saada aikaiseksi myös määrätyillä paikoilla. Vapaasti valittavien istumapaikkojen yleisimpänä huolenaiheena on puolestaan kuppikuntien muodostuminen, mutta haittaisiko sekään jos toisilleen hieman tuntemattomammat vieraat eivät ottaisikaan kontaktia toisiinsa aivan heti häiden alkumetreillä, vaan saisivat hoitaa tutustumisen ihan rauhassa illan aikana..?

Avain tässä asiassa onkin ihmiset itsessään. On tunnettava vieraansa, jotta voi tehdä myös heille hyviä valintoja. Toisaalta hääparille voi olla alusta saakka hyvinkin selvää tuleeko istumajärjestystä vai ei, eikä tällöin tarvitse edes yrittää pohtia vieraiden luonteenpiirteitä tai kiinnostuksen kohteita mätsäämään toisten vieraiden kanssa. Mutta oli niin tai näin, kukin hääpari valitsee vastaanotolleen varmasti heidän mielestään sen parhaiten sopivan vaihtoehdon!

Myös pöytien asetteleminen tilaan vaatii tarkempaa pohdintaa. Kuinka monen hengen pöytiä tehdään? Ovatko pöydät pyöreitä vai nelikulmaisia? Kuinka suuret välit pöytien välillä ovat riittävät?

Miten sitten meidän kohdallamme?

Lähdetäänpä liikkeelle siitä, että häitämme juhlitaan vanhalla tanssilavalla, kuten jo aiemmin olen kertonut postauksessani koskien ensimmäisiä varauksiamme. Tuota postausta pääset halutessasi lukeamaan tästä. 

Tanssilava on lasitettu vanha puurakennus, jonka reunoilla kulkee kiinteät penkkirivit, ja sen perällä on pieni esiintymislava. Olemme ajatelleet sijoittaa oman pöytämme tuon lavan eteen. Samaisen keskustelun aikana tulimme yhdessä myös siihen tulokseen, ettemme tahdo viettää hääpäiväämme kahden kesken omassa pöydässämme istuen ja vain katsellen muiden pöytien iloista keskustelua, vaan tahdomme nauttia niiden läheistemme seurasta, jotka olemme varta vasten halunneet kutsua juhlistamaan meidän elämämme suurinta päivää yhdessä meidän kanssamme! Niinpä meidän pöytäämme tulevat meidän kanssamme istumaan niin kaasot kuin bestmanitkin puolisoineen ja perheineen. Pöydästämme tulee näin ollen siis melkoisen suuri, mutta pienillä järjestelyillä saamme sopivasti tilaa käyttöön tämän toiveen toteuttamiseksi. Tosin Kristian ja bestmanit joutuvat vielä tarkistamaan, että laskelmani ovat oikein ja pöydät mahdutaan varmasti sijoittamaan tämän hetkisten suunnitelmiemme mukaisesti, sillä luottoni omiin laskutaitoihini ei ole kovin vahva...


Keskustelumme aikana totesimme myös sen, ettemme koe omaksemme sitä tapaa, jossa päättäisimme vieraiden paikat osoittamalla heille tarkkaan määrätyn istumapaikan tarkkaan määrätystä pöydästä. Samoin koimme myös vapaasti valittavien paikkojen olevan muiden häitä varten, ja niin ollen päädyimmekin tekemään näiden kahden vaihtoehdon välisen kompromissin ja yhdistämään kaksi edellä mainittua tapaa: määräämme vieraidemme pöydät, mutta vieraat saavat itse päättää mille paikalle istuvat! Vieraiden pöydistä on tulossa laskelmiemme mukaan noin 16:n hengen pöytäkuntia, joten vaikka paikat eivät täysin vapaavalintaiset olekaan, on vierailla kuitenkin useampi vaihtoehto sille, minkä tuolin nojalle takkinsa asettaa.


Pöytien sijoittelun suhteen suunnitelmamme on asettaa pöydät penkkirivien eteen, sekä vierasmäärästä riippuen osa vieraista istumaan myös irrallisille tuoleille penkkirivejä vastapäätä. Tässä sijoittelussa on toki se ongelma, että irtotuoleilla istuvat saattavat joutua olemaan osittain selin meidän pöytäämme sekä lavaan päin, mutta tuoleja on aina mahdollista siirtää, sekä lisäksi tilannetta helpottaa jonkin verran myös tanssilavan pohjaratkaisu; rakennus on nimittäin kahdeksankulmainen.


Nyt kun tälläkin saralla on päästy jälleen eteenpäin olen viimeiset pari päivää piirrellyt pienoismalleja juhlapaikkamme pohjaratkaisusta sekä pöytäryhmistä, ja liimaillut innoissani erivärisiä kooditarralappusia alustavien pöytäryhmien mukaisesti! Ja mä niiiiin nautin tästä!

Mutta nyt haluamme tietää mitä mieltä te olette, tuleeko istumajärjestys määrätä kokonaan vai vain osittain, vai onko teidän häissänne vapaat paikat?

4 kommenttia:

  1. Meille tulee istumajärjestys niin et paikat päätetään etukäteen kokonaan.. juhliin on kutsuttu ihmisiä jotka ei voi istua niin et näkee edes toisensa nii täytyy laittaa ne Set toisiaan kohti :D aluks ajattelin kans tota et laitetaan vaan pöytäkunnat ja sais sit päättää ite missä kohtaa istuu mut tää on vaan toimivampi vaihtoehto meille :) Plus vieraslahjoissa on nimet nii nekin jo osoittaa sen tietyn istumapaikat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kuulemani mukaan aika yleistä, että kutsuttavien joukosta löytyy sellaisia ihmisiä, jotka eivät samassa tilassa pärjää... Harmi sinällään, jos läheisistä ihmisistä on kyse ja heidät ehdottomasti häihin halutaan kutsua, mutta onneksi silloin voi määrätä istumapaikat valmiiksi ja näin ollen tehdä parhaansa pitääkseen tällaiset ihmiset toisistaan loitolla! :D

      Ja nimet vieraslahjoissa, jotka toimii samalla paikkamerkkeinä, siitä olisin tykännyt itsekin!!! :)

      Poista
  2. Aika hyvä ratkaisu tämäkin, eipä ole ennen tullut mieleenkään :) Meillä tulee pöytiin yksittäiset paikkakyltit jokaiselle, mutta tämäkään ei olisi ollut hullumpi vaihtoehto! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Tämä tuntuu vaan meille sopivimmalta vaihtoehdolta :)
      Haaveilin jossain vaiheessa kyllä siitä, kuinka vieraslahjat saisi ihanasti samalla paikkamerkeiksi, mutta meidän vieraslahjat eivät siihen nyt edes sopisi, joten sekään ei jää harmittamaan! :D

      Poista