11.11.2016

Ne nolot, ihanat, pöhköt hellittelynimet..!

Selailin muutama ilta sitten facebookin Häät 2017-ryhmää samalla kun makoilin sohvalla ja yritin saada itseäni sisäistämään aikaisen nukkumaanmenon tärkeyden. Silloin silmiini osui keskustelu, jonka aiheena olivat hellittelynimet. Keskustelun aloituksessa tahdottiin tietää millainen on oudoin, typerin tai hauskin lempinimi, jota kukin puolisonsa kanssa puolisostansa käyttää. Ja siitähän se ajatus sitten lähti...


Kulta. Rakas. Hanibani. Mussukka. Raksu. Hanipöö. Kultsipuppeli. Beibe, ja niin edelleen. Jotain näistä aivan tavallisista lempinimistä on käytössä meilläkin. Tai no - lähinnä nuo kirjaamani lyhyen listan kaksi - kolme ensimmäistä vaihtoehtoa. Olemme kumpikin esimerkiksi toistemme puhelimissa nimellä "Kulta".

Ihmisten ilmoilla kuitenkin kutsumme toisiamme yleensä ihan vain oikeilla nimillämme, tosin sellaisella twistillä, että Kristian tunnetaan paremmin lempinimellään "Kisse", joten sitä nimeä minäkin olen tottunut aina käyttämään.

Silloin tällöin, seurasta riippuen, saatamme kuitenkin hieman rohkaistua ja käytämme noita kahta tavanomaomaisempaa hellittelynimeä, kulta tai rakas, myös ihmisten ilmoilla. Mutta se vaatii sen, että ihmiset meidän ympärillämme ovat joko a) ystäviä, tuttavia tai muutoin niin läheisiä että heidän seurassaan kehtaamme hellittelynimiä käyttää ilman että toinen nolostuu, tai b) täysin tuikituntemattomia, jolloin tuskin koskaan tulemme enää törmäämään niihin ihmisiin jotka hellittelynimemme ehkä kuulevat, jolloin asialla ei oikeastaan olekaan enää niin suurta merkitystä.

Asia täysin erikseen ovatkin sitten ne kotona kahden kesken käytettävät hellittelynimet! Tässä vaiheessa pieni puna kohoaa poskille...

Meillä näitä kahden kesken käytettäviä hellittelynimiä on olemassa monia, monia, monia, mutta ne jatkuvassa käytössä olevat, miltei joka päiväiset hellittelynimet ovat siis ne, jotka maininnan ja julkitulon tässä bloggauksessa ovat mielestämme nyt ansainneet! Ja niin läheisiä ihmisiä jotka meidän näillä nimillä varustettuja keskustelujamme ovat kuulleet on vain kourallinen!

Lisäksi tahdon vielä erikseen mainita, että kyllä, olen kysynyt luvan näiden nimien blogissamme julkaisemiseen Kristianilta, ja koska lupa on myönnetty, niin annetaanpa palaa!


Sellaisia hellittelynimiä, joita me molemmat käytämme toisistamme ovat Pölpäästi tai Pölpäästinen, sekä Pönttis-Önis. Nämä jokainen juontavat juurensa sanasta "pölvästi", josta ne tässä vuosien kuluessa ovat hioutuneen ja muuntautuneet meille sopiviksi ja omanlaisiksi, ja nimenomaan hellittelynimiksi. Näitä sanoja me emme koskaan sano ärtyneenä, vaan ne tulevat mukanaan aimo annos rakkautta.

Meillä on toisillemme myös sellaiset hellittelynimet, jotka eivät ole samat, mutta ovat kytköksissä toisiinsa niin, että toista ei voi käyttää ilman toista - ymmärrättekö..? Nimittäin aina kun Kristian kutsuu minua Namuksi kutsun minä Kristiania Herkuksi. Namu ja Herkku on erottamaton kaksikko, hih!


Entäpä sitten mikä on Kristianin oma hellittelynimi?
No minäpä kerron.
Se on Pöpyli.
Ja tällä nimellä on tarina!
Nimittäin jos sängystämme löytyy roska, on se Kristianin mielestä aina minun jälijiltäni. Minä kuulemma ruputan. Yhtenä iltana sängystämme sitten jälleen kerran, Kristianin puolelta, löytyi jonkinlaista "pöpyä" (eli ihan vain tyynyn untuvaa) ja Kristian väitti minun "pöpylöineen" sen hänen puolelleen. Pienoisen (leikkimielisen) taiston jälkeen julistin Kristianin Pöpyliksi, ja niin se nimi jäi elämään. Pöhköä, mutta elämä on! 

Mutta nyt on tunnustuksen paikka. Tämä hellittelynimi on nimittäin päässyt vahingossa "lipsahtamaan" julkisuuteen jo ennen tätä bloggaustakin, sillä olen useamminkin kuin vain kerran tai kaksi erehtynyt kirjoittamaan Kristianille tarkoitetun viestin aivan väärään whatsapp-ketjuun, ja kuinka ollakaan ovat juuri niiden viestien alut sisältäneet juuri tämän hellittelynimen, "Pöpyli"...
Ihan perus, eikö vaan..?

Myös "Rakkaus" on sellainen hellittelynimi, jota Kristianista hyvin usein varsinkin whatsapp-viesteissämme käytän, sekä myös sen pidempi versio "Rakkaustapaus". Samaan kategoriaan kuuluu myös "Kultaseni", mutta siihen kuuluu tietty ääntämistapa, jota en valitettavasti osaa teille sanallisesti lainkaan avata!


No mutta - entäpä sitten se, millä nimellä Kristian kutsuu minua..? Niitä nimiä on useampi, sillä Kristian on oikeasti hyvä keksimään lempinimiä, mutta nämä seuraavat hellittelynimet ovat vakiintuneet meidän kattomme alle yhtä vankasti kuin me kaksi. Pupu minä olen ollut päivästä 1 lähtien. Versio 2.0, eli Puputyttö, on hieman uudempi juttu, mutta ehtinyt jo vakiinnuttaa paikkansa Kristianin puheissa. Yksi uusimmista tulokkaista on kuitenkin vielä tästäkin astetta kehittyneempi versio, eli Pupupaisti.

Myös "Misu" on sellainen nimi, joka meillä usein kuullaan.


Osittain siis hyvinkin tuttua, turvallista ja tavanomaista, mutta ihan parhaita ovat juuri ne kullekin parille räätälöityneet, täysin omat hellittelynimet!

Näin meillä! Mites teillä?
Eli millaisia hellittelynimiä teillä käytetään? 
Käytättekö hellittelynimiä myös muiden seurassa, vai onko se vain teidän kahdenkeskinen juttu?

Kommentoi rohkeasti, sillä mekin halutaan tietää teidän nolot, ihanat, pöhköt hellittelynimet! 

Ps. Tämän bloggauksen kuvat on otettu Oulussa: viimeinen kuva syyskuussa 2016 ja muut kuvat syyskuussa 2015, siltä samaiselta reissulta, jolla Kristian minua viimein kosi. (Jos et sitä tarinaa ole vielä käynyt lukemassa, tee se vaikka tästä!)

2 kommenttia:

 1. Hauskoja ja hellyyttäviä. :) Tajusin postausta lukiessani, ettei meillä ole eikä ole itse asiassa koskaan ollutkaan toisillemme hellittelynimiä. :D

  VastaaPoista
 2. Hih, kiitos! :)
  Hieman piti kyllä miettiä ja luonnostella postausta ennen kuin uskalsin nämä nimet julkaista... :D

  Mutta siis ei kaikilla minunkaan tuttavapariskunnilla välttämättä niitä hellittelynimiä ole, ja sehän on ihan yhtä sallittua niinkin! Kukin pari tavallaan! :)
  Meillä niitä vaan tuppaa syntymään, kun kuten jo postauksessa mainitsin niin Kristian on oikeasti aika taitava niitä keksimään ja kehittelemään... :D

  VastaaPoista