21.6.2017

A niin kuin alkoholi, B niin kuin baari, C niin kuin coctail, D niin kuin drinkki...

... E niin kuin etanoli, F niin kuin frozen margarita ja niin edelleen...
Eli tämän päiväisen blogitekstin aiheena on alkoholi, ja tarkemmin ottaen sen tarjoilu meidän häissämme!

Olimme päättäneet jo aiemmin lähtevämme kesällä hakemaan häihin tarvittavat juomat Viron puolelta, sillä suurempia määriä haettaessa laskimme, että kustannukset tulisivat matkatkin mukaan luettuina silti halvemmiksi, kuin Suomesta ostamalla. Viron alkoholiveroa korotettiin ensimmäisen kerran helmikuun alussa ja toisen korotuksen on määrä tapahtua nyt heinäkuun 1. päivä, joten asetimme itsellemme tavoitteen, että juomat haettaisiin vielä kesäkuun aikana ennen tuntuvamman korotuksen voimaan astumista, jolloin esimerkiksi oluen alkoholiveron on määrä nousta 70%. Siitä huolimatta, että Super Alko on lupaillut pitävänsä hinnat korotuksesta huolimatta ennallaan, ja joltain osin hintojen nousu on edelleen ilmeisen epäselvä sekä asteittainen, ajattelimme että on kuitenkin helpompaa hoitaa homma näin, kun hintojen kanssa ei ole mitään epäselvää. Mutta voi elämä sentään miksi kaikki pitää aina jättää niin viime tippaan?!? Pientä paniikkia matkasuunnitelmiimme aiheutti nimittäin se, että Kristianilla ei ollut voimassa olevaa passia, ja yllättäen varsin kiireiseen kesäkuuhun mahtui vain yksi mahdollinen viikonloppu, jolla reissun voisimme toteuttaa. Ja jotta aivan pieni paniikki melko varmasti kasvaisi valtaisan suureksi stressiksi piti passiasiaakin alkaa hoitamaan vasta kesäkuun puolella! Mutta juomat oli haettava, siis ei muuta kuin mies kuviin ja pikapassia hommaamaan - ja niin vaan reissuun päästiin!

Viime sunnuntaina suunnistimme siis Suomenlahden toiselle puolelle ja kävimme nappaamassa Tallinnasta sopivan satsin juomaa, ja näin on viimein meilläkin kaikki häiden alkoholipitoiset juomat hankittuina - WOHOOO! Ja koska alkoholittomiksi häiksi enää tässä vaiheessa tuskin kukaan häitämme epäilee, niin käydäänpä hieman läpi millaista tarjoilutapaa me olimme ajatelleet!

Tapoja järjestää häiden alkoholitarjoilu on varmasti monia, ja aika useat eri tyyliset häät olen itsekin ehtinyt vieraan roolissa juhlia. Päätökseen alkoholitarjoilun järjestämisestä voi vaikuttaa esimerkiksi juhlan luonne, vieraat, lasten läsnäolo, juhlapaikka, häiden kesto, budjetti tai vakaumukset, mutta uskon vilpittömästi, että jokainen tapa alkoholitarjoilun järjestämiseen tai järjestämättä jättämiseen on oikea, jos se on hääparin itsensä tahtoma tapa. 

Hääblogin alkutaipaleella kirjoitin blogitekstin nimeltä Lapselliset häät vai lapsettomat häät? ja tuossa tekstissä kävi ilmi, että meidän häihimme ovat myös lapset enemmän kuin tervetulleita. Tämä pitää edelleen paikkansa, mutta luonnollisesti halusimme huomioida myös näiden pienimpien vieraiden läsnäolon alkoholitarjoilua suunnitellessamme ja päätimme rajoittaa hieman - vaan älkää peljätkö, ei paljon - meidän häidemme tarjoilua. Ja nyt, te häihimme kutsutut ja tätä blogitekstiä lukevat, hengittäkää syvään ja jatkakaa lukemista, asia ei ole niin paha miltä ensialkuun saattaa vaikuttaa. Tämä ei siis suinkaan tarkoita sitä, että vieraidemme tarvitsisi pelätä jäävänsä kuivin suin, mutta jokainen varmasti ymmärtää, että perheen pienimpien ollessa paikalla emme myöskään tahdo alkoholin näyttelevän päivän pääosaa, ja haluamme ehdottomasti kunnioittaa myös lasten osallistumista hääpäiväämme ja tehdä heidänkin olonsa mahdollisimman viihtyisäksi. He ovat meille kovin rakkaita, ja toivottuja vieraita.

Juhlapaikalle siirtymisen ja onnitteluiden jälkeen ohjelmassa ensimmäisenä on ruoka, ja ruuan kanssa haluamme suurina viinin ystävinä ehdottomasti tarjota myös vieraillemme mahdollisuuden juoda ateriallaan muutakin kuin pelkkää jäävettä, sillä mielestämme ruuan kanssa nautittu viinilasillinen tai kaksi on sallittua lasten läsnäollessakin. Varsinainen alkoholitarjoilu ja virallinen niin kutsuttu hääbaari aukeaa kuitenkin vasta ruuan ja kahvin jälkeen iltajuhlan käynnistyttyä, ja tällöin tarjolle tulevat mietojen juomien muassa myös esimerkiksi niin morsiamen kuin sulhasenkin omat nimikkodrinkit, joita ihanat ystäväni ovat vieraillemme alkuillan tarjoilemassa. Iltajuhlan käynnistyttyä vanhemmat voivat itse määrittää missä vaiheessa iltaa haluavat poistua paikalta, tai antaa lapsensa hellän hoitajan huomaan loppuillan ajaksi. 


Kuvat vasemmalta oikealle, ylärivi: kuva ja kuva
alarivi: kuva ja kuva

Mielestämme tämä oli meidän hääjuhlamme ja vieraidemme kannalta paras, luonnollisin ja meidän näköisin tapa alkoholitarjoilun toteuttamiseen, sillä näin kenenkään ei tarvitse istua juhlassa kuivin suin, mutta myös lapset saavat nauttia hääjuhlasta ilman baarin räjäyttämistä heti hääjuhlan alkumetreillä - ja baarin auettua janoisinkin sankari ehtii kyllä varmasti janonsa vielä sammuttaa! 

2 kommenttia: