20.9.2016

Hääpukuviikko - Muotoja ja mittoja

Kylläpä venähti myöhäiseksi tämän päivän blogitekstin julkaisu, mutta sain tänään ensimmäistä kertaa kokea sen, millaista on kun bloggeri ei tahdo toimia! Erimielisyyksiä meillä oli lähinnä kuvien siirrossa, ja tämän päivän postauksessahan ne eivät kovin suuressa roolissa sitten sattuneet ollakaan... Hah, kuuletteko sen pienen sarkasmin joka näiden sanojen välistä paistaa?! Mutta loppu hyvin kaikki hyvin, ja ei muuta kuin saanko esitellä HÄÄPUKUVIIKON päivitys nro. 2: Muotoja ja mittoja!

Tässä tekstissä käsitellään ensimmäiseksi hääpukujen eri malleja, sekä sen jälkeen syvennytään aiheeseen vielä sen verran, että käydään läpi myös pukujen eri pituuksia aina Ministä Monarchiin saakka! Mutta, kuten luvattua, tässä ensimmäisenä ne pukujen mallit!

Sheath - kotelolinjainen puku


Sheath on tiukka, vartalonmyötäinen malli, joka ei jätä liikaa tilaa ihon ja mekon väliin. Niinpä sitä voisikin kutsua ultimaattiseksi vartalonesittelymekoksi, sillä paljoa ei sheath-mallisen tiukan kotelomekon alta pysty muotoja peittelemään. Ja miksi peitelläkään?! Kurvit kunniaan!!

Kuvat vasemmalta oikealle: kuvakuva

Empire - "korkeavyötäröinen" puku


Empirelinjaisessa puvussa yläosa on niin sanotusti lyhennetty ja vyötärön kohtaa on nostettu lähtemään ylempää, rinnan alapuolelta. Aina empirelinjaisen puvun ei kuitenkaan tarvitse lähteä suoraan rinnan alta, vaan empiremallisiksi puvuiksi katsotaan ne puvut, joissa juurikin tuo vyötärön kohta on vain nostettu normaalia ylemmäksi, oli sen kohta sen jälkeen sitten missä tahansa.

Kuvat vasemmalta oikealle: kuva, kuva,

Merenneito 


Merenneitopuku on tiukka, vartalonmyötäinen puku aina ylä- ja keskivartalosta polveen saakka, mutta helmasta reilusti levenevä. 

Merenneitomalli on yksi minun suosikki puvuistani, sillä pidän siitä kuinka upeasti se pystyy korostamaan naisellisia puolia!

Kuvat vasemmalta oikealle: kuvakuva

Trumpetti 


Trumpettilinjainen puku on merenneitomallin mukaisesti tiukka ja vartalonmyötäinen aina puoleen reiteen saakka, mutta lähtee siitä tasaisesti levenemään helmaa kohti mentäessä. Yksinkertaistettuna trumpettimekko on A-linjaisen ja merenneitomallisen puvun välimuoto.

Kuvat vasemmalta oikealle: kuvakuva

A-linjainen 


A-linjaisessa puvussa yläosa on tiukka ja vartalonmyötäinen, mutta vyötäröltä se lähtee laskeutumaan tasaisesti kohti lattiaa.

Jos muuten muistan oikein, on ensimmäinen mekkoa A-linjaiseksi sen nykyaikaisessa muodossaan tituleerannut henkilö eräs mies, joka myös nimellä Yves Saint-Laurent tunnetaan...

Kuvat vasemmalta oikealle: kuvakuva

Ball gown


Ball gown-tyyppinen hääpuku on myöskin hyvin istuva yläosastaan, mutta alaosastaan huomattavasti A-linjaista mekkoa muhkeampi.

Kuvat vasemmalta oikealle: kuvakuva

Epäsymmetrinen puku


Ja sehän voi olla minkälainen vaan! Esimerkiksi puvun helma voi olla lyhyempi edestä kuin takaa tai puku voi olla yksiolkaiminen, kuten alla olevissa kuvissa. 

Kuvat vasemmalta oikealle: kuvakuva


Se pukujen malleista, mutta kuten lupasin, ei tämä lysti vielä tähän pääty! Niinpä siis kun nyt kerran vauhtiin päästiin käydään läpi vielä erilaisia mittoja, joita hääpuvuilla saattaakaan olla!

Mini


Sana "mini" kertoo jo itsessään kaiken oleellisen: puku on pieni! Pieni puolestaan tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että puvun helma yltää polven yläpuolelle, noin puoleen väliin reittä.

Monet hääpuvuthan sisältävät nykyään periaatteen "kaksi yhden hinnalla", jolloin muhkean helman alta kuoriutuva minimekko antaa mahdollisuuden ottaa tanssilattialla kaiken irti yön viimeisinäkin pikkutunteina pelkäämättä kompastumista pitkähelmaisen puvun laahuksiin!

Kuvat vasemmalta oikealle: kuvakuva

Knee length


Knee length tarkoittaa joko juuri polven yläpuolelle tai aivan polven alapuolelle ulottuvaa mekkoa. Paras pituus knee length-mekolle on siis joko yli tai ali polven, mutta koskaan sen helman ei pitäisi ulottua juuri täysin polven kohdalle. 

 Kuvat vasemmalta oikealle: kuvakuva

Midi


Midi-mekon helman tulee olla jossain polven alapuolen ja puolen pohkeen välimaastossa, jotta puku olisi oikean mittainen. 

Kuvat vasemmalta oikealle: kuvakuva 

Tea length


Tea length-mittaisen puvun helma laskeutuu kauniisti polven ja nilkan väliin, alemmaksi kuin midi-mekko, vaikka toisille nämä puvut ovat yhtä ja samaa mittaa.

Tea length-puvun mitta on mielestäni todella naisellinen, ja ajattoman tyylikäs. Jos minulla vain uskallusta riittäisi tahtoisin ehdottomasti oman hääpukuni tätä pituutta... Sitä paitsi, minun mielestäni tämä on aivan paras mekko esitellä upeita kenkiä!!!

Kuvat vasemmalta oikealle: kuvakuva

Maxi


Maxi-hääpuvussa helma ulottuu nilkkaan saakka. Myös tässä mallissa upeilla kengillä on mahdollisuus päästä oikeuksiinsa, mutta hieman enemmän niiden esittelyyn kuitenkin työtä vaaditaan, kuin edellisissä malleissa...

Kuvat vasemmalta oikealle: kuvakuva


Full length 


Full length pituinen hääpuku koskettaa lattiaa, mutta suorassa seistessä kengän kärjet voivat kuitenkin olla osittain nähtävissä, puvun mallista riippuen. Puvun pituus on aika tarkka eikä se varsinaisesti laahaa maata, vaikka pientä osumaa se saattaakin välillä ottaa.

Kuvat vasemmalta oikealle: kuvakuva

Sweep


Sweep-pituudessa ollaan päästy jo laahuksiin saakka. Se tarkoittaa pientä "piiskaa", joka on itsessään noin 40-50cm pitkä, ja se sijoittuu lähinnä puvun taakse.

Kuvat vasemmalta oikealle: kuvakuva

Court


Sweep-laahuksesta on olemassa myös "versio" nimeltään Court, joka pituudeltaan on hieman pidempi (ja joidenkin mielestä täysin saman pituinen) kuin Sweep-laahus, mutta se levenee puvun myötä enemmän myös sivuille päin.

Kuvat vasemmalta oikealle: kuvakuva

Chapel


Chapel-mallisessa puvussa on taas jo hieman pidempi laahus. Tällä kertaa laahuksella on mittaa noin 1 - 1,5m tulkitsijasta riippuen. 

Kuvat vasemmalta oikealle: kuvakuva

Semi-cathedral


Tässä ihanuudessa laahuksen pituus on jotain noin 1,5 metrin - 2 metrin paikkeilla, jolloin sen mitta sijoittuu siis juuri Chapelin ja Cathedralin väliin.

Kuvat vasemmalta oikealle: kuvakuva

Cathedral


Cathedral-pituudessa puvun laahuksen mitta yltää vähintään noin 2 metriin.

Kuvat vasemmalta oikealle: kuvakuva

Monarch eli Royal 


Ja niin, siinä se on, hääpukujen kuningatar: monarch!!! Ja laahusta riittää, sillä monarch-mittoihin päästäkseen on laahuksella oltava mittaa noin 3 metriä!!! Aivan uskomattoman upea malli, siitä ei pääse mihinkään, mutta varmastikaan ei ihan se helpoin puku noin niin kuin käytännössä...

Kuvat vasemmalta oikealle: kuvakuva

Näin. Se olisi nyt siinä!
Huomenna jatketaan taas, ja tiedossa onkin sitten värimaailmaan sukeltavaa blogitekstiä!

Ps. Tähän pitkän pitkän bloggauksen perään haluan vielä huomauttaa, että en ole hääpukujen asiantuntija, ja korostan myös että kaikki blogikirjoitukseni tiedot ovat joko lukemiani tai kuulemiani (osa ehkä keksimiäni). Heh. Nyt alkaa olla niin väsynyttä läppää, että taidanpa lähteä sänkyyn! 

6 kommenttia:

 1. Ihastuin Court-version toisen kuvan mekkoon, oih! Loistava idea tämä hääpukuviikko ja kiva blogi muutenkin sulla :) Innostuin juuri itsekin aloittamaan häähaaveilun blogissa, ihanaa ajanvietettä!

  VastaaPoista
 2. Se ihanuus on muistaakseni JLM Couturen puku! <3

  Ja kiitos Elisa A., onpa ihana kuulla että tykkäät niin hääpukuviikosta kuin koko blogistanikin!!! <3
  Täytyypä ehdottomasti käydä ihastelemassa myös sinun blogiasi! :)

  VastaaPoista
 3. Huoh. Jos voisi jokaisesta mallista yhden jutun ottaa, niin saisin unelmamekon! Valinnan vaikeus! En ole uskaltanut vielä käydä kokeilemassa mekkoa, kun pelottaa löytyyköhän tämmöiselle lyhyelle ja pienelle ihmiselle mitään johon ei ihan kokonaan huku. Yleensä ostelen vaatteet lasten puolelta kun aikuisten puolen vaatteet on liian isot. Voisinkohan mennä naimisiin kukkaisneitojen puvussa? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, valinnan vaikeus tosiaan!
   En tiedä yhtään koska itse uskaltaudun sovittamaan, sillä jotenkin vaan siirrän ja siirrän sitä myöhempään. Kaipa se jännittää liikaa löytyykö mitään itselle sopivaa vai pitääkö alkaa ihan urakalla stressaamaan oikean puvun löytymistä! :D
   Mutta mulla ei kuitenkaan ole tuota ongelmaa tuomassa pientä lisäkerrointa, että tarvitsisin hääpuvun lasten puolelta! :D Mutta eikös se kukkaisneidon pukukin olisi tosiaan aivan yhtä loistava valinta, hih?!! :D

   Poista
 4. Olen koko ajan tiennyt haluavani tea lenght -mittaisen puvun, mutta totuus on että hiukan siitä lyhyempi midi-pituus on useimmille pukevampi. Mutta olen samaa mieltä kanssasi, että tea lenght on klassisempi, ja ehkä juhlavampi.
  Tämä postaus oli kiva, sillä en ollut ikinä vertailut eri mittaisia pukuja näin rinnakkain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsi-Maria! <3 :)
   Niin se hyvin usein ihan varmasti on, että midi-pituus on pukevampi... ja ihan testaamalla ja sovittamallahan sekin selviää! :)

   Poista