8.9.2016

Vieraslista

Sen jälkeen kun päätös lapsivieraiden osallistumisesta hääjuhlaan oli tehty, aloimme miettiä kutsuvieraiden listaa. Paljon olisi kutsuttavia, mutta onhan se rajakin johonkin vedettävä. Mutta mihin? Juhlapaikkaamme mahtuu ruokailemaan noin 100 henkeä, joten jonkinlaista karsintaa on siis tehtävä, sillä tuo määrä tulee täyteen nopeasti. Minun sukuni äitini puolelta on melkoisen suuri, isäni puolelta ei niinkään. Mutta kun mukaan halutaan tietystikin myös Kristianin sukua molempien vanhempien puolelta, ystäviäkään unohtamatta!


Sitten tulee ne kysymykset. Voiko hääpari päättää itse kenet häihinsä kutsuu? Vai onko vieraslistalle laitettava myös ne, jotka esimerkiksi vanhempien mielestä kuuluvat kutsuttavien joukkoon? Asiasta on tässä aikojen saatossa käyty monien ihmisten kanssa keskustelua, ja olenpa sattunut joillekin nettipalstoillekin aiheen perässä eksymään. Ja mielipiteitä löytyy suuntaan jos toiseenkin, samoin käytäntöjähän on jälleen monia!

On varmasti kohteliasta ottaa huomioon myös vanhempien toiveet, varsinkin jos vanhemmat osallistuvat häiden kustannuksiin. Tosin nykypäivänä suurin osa pareista taitaa kuitenkin maksaa häänsä itse. Siispä onko silloin sallittua päättää kylmän viileästi keneltäkään kyselemättä, ketkä häihin tulevat kutsun saamaan? Mitä mieltä olette?

Entäpä mitä ajattelette siitä, keille kutsut osoitetaan? Vaihtoehtoja on nimittäin tässäkin monia. Kuinka olisi kutsu vain sille osapuolelle, jonka hääpari tuntee, ilman avecia? Vai avecille myös? Ja onko sillä merkitystä kuka avec on? Tällä tarkoitan titteliä. Toiset nimittäin edellyttävät aveciksi kutsuttavan olevan aviopuoliso, toisille riittää avoliitossa eläminen, ja toiset puolestaan hyväksyvät avecin kriteereiksi ihan pelkän seurustelusuhteen. Tai saattaahan ihka uuden deitinkin tuominen häihin olla mahdollista, vaikka suomalaiset harvemmin niin kai tekeekään.

Myös häiden budjetti vaikuttaa totta kai jälleen asiaan. Monen morsiamen (ja kyllä, sulhasen myös) harmit olisi monelta osalta tipotiessään mikäli rahaa olisi käytettävissä enemmän. Tämä pätee varmasti myös tässä vieraslista-asiassa.

Vieraslistan tekeminen ei ehkä kuitenkaan olekaan puuhaa siitä helpoimmasta päästä, vaikka äkkiseltään sen suhteellisen nopeaksi hommaksi arvioisikin. Tuskin kukaan tietoisesti haluaa riitoja ja kitkaa ihmissuhteisiinsa aiheuttaa, mutta kutsuja rajatessa kannattaa pohtia asioita tarkkaan ennen varsinaisten päätösten tekoa.

Ja onko tähän kyselyryöppyyn yhtä ja ainoaa oikeaa vastausta? No ei varmasti. Mutta aihe sinällään on mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Tässäkin kohtaa sallittakoon jokaisen parin toimia tavallaan ja nautitaan erilaisuudesta! ❤️

Kommentoi, kuinka sinä näistä asioista ajattelet!

4 kommenttia:

 1. Mä oon ehdottomasti ihan samaa mieltä sun kanssa siinä, että jokaisen parin pitäisi kutsua omaan juhlaansa juuri ne ihmiset, joita kokevat tärkeiksi. Ymmärrän, että vanhempien auttaessa rahallisesti hääjuhlan järjestelyssä, olisi ainakin ihan kohteliasta ottaa huomioon heidän toiveensa ja ajatuksensa, mutta silti - koen, että lopulta jokainen hääpari saa itse päättää oman vieraslistansa! :)

  Meillä rajaus on sinänsä aika helppo; mulla on todella iso suku kummankin vanhemman puolelta, mutta erityisen läheisissä väleissä ollaan ainoastaan vanhempien sisarusten (ja heidän lastensa) kanssa. Toki, molempien vanhempien serkut ja heidän lapsensa ovat hekin melko läheisiä, mutta kukaan heistä tuskin edes odottaa saavansa meiltä kutsua - ihan siksi, että kaikki tietää, miten naurettavan iso meidän sukumme on... :--D Suurin osa vieraista tulee siis ehdottomasti mun suvustani, seuraavaksi isoin chunk on taas meidän ystäviämme (pääasiassa Suomesta) ja ehdottomasti pienin osa määrällisesti tulee miehen suvusta. Miehellä suku on muutenkin pieni, ja omalta osaltaan taas rajaa pitkät / melkein vuorokauden mittaiset lentorupeamat ja se, että osalla sisaruksista on jo lapsia, perhettä jne.

  Voi tosin olla, että me juhlistetaan naimisissaoloa sitten sielläkin päässä, pääsee porukka sitten paikalle! Mua lievästi sanoen harmittaa, että meiltä jää itseltä nyt välimatkan / töiden takia kunnon destination weddingit väliin, kun miehen serkku menee naimisiin jahdilla Meksikossa. Wäää! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kun pakkohan se raja on johonkin vetää... Muuten vieraslista on ihan loputon!
   Mekin ollaan ajateltu nyt niin, että listataan ensin ne ihmiset, joiden me ehdottomasti toivotaan meidän häihin tulevan, sitten jos tilaa ja istumapaikkoja vielä riittää voidaan katsoa kuinka siitä edetään.

   Ja oispa kyllä aika ihanaa jos saisitte juhlia kahdet hääjuhlat kahdella eri mantereella! <3
   Mutta siis että täh? Jotkut ihan oikeasti viettää destination weddingejä Meksikossa, jahdilla..? Oijoijoi sentään tätä kateuden määrää... Mutta Suomikin on ihan hyvä, eiks je..? :D

   Poista
 2. Me kutsutaan ketä me halutaan, ei kuunnella muita :D avecit määritellään meillä niin et seurustelusuhdekin riittää jos on pitempiaikanen. Muutama kutsutaan törkeesti ilman avecia vaikka on pitempiaikanen parisuhde kun ei olla sen avecin kaa tekemisissä.. yks saa sellasen avec kutsun joka on vaik kaveri vaan, ku tää ei tunne ketään muuta ku hääparin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuo on ihan ok! Ne on teidän häät, ja te päätätte! :)

   Poista